یـو پـی اس چیـــست؟
یو پی اس یا منبع تغذیه بدون وقفه که آن را به نام دستگاه برق اضطراری نیز می شناسند، وسیلهای است که برای ادامه کار تجهیزات برقی در زمان قطعی یا نوسانات شدید ولتاژ برقی نیاز است. این دستگاه معمولا در بیمارستانها، بانکها و ارگانهایی که نیاز به تامین برق دائمی دارند، استفاده می شود. در هنگام نوسانات برق، سیستم UPS باعث حفاظت از سیستمهای الکترونیکی میشود و در برابر تغییر ولتاژ و قطعی برق از آنها محافظت میکند. هدف اصلی یک دستگاه یو پی اس تهیه یک منبع بدون وقفه انرژی برای تجهیزاتی است که از آن محافظت میکند.
وظایف اصلی یو پی اس چیست؟
- تامین توان الکتریکی تجهیزات بدون وقفه
- جلوگیری از اختلال و نوسان برق
- ثابت نگه داشتن سطح ولتاژ و فرکانس
انواع مختلف یو پی اس با کاربردهای متفاوت
یو پی اس ها انواع مختلفی دارند که هر کدام مشخصات و کاربرد های خاص خود را دارد و شما بسته به نیاز خود می توانید یکی از آنها را انتخاب کنید. انتخاب نوع یو پی اس برای خرید آن از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا انتخاب نادرست می تواند یا انتظاری که از این دستگاه دارید را برآورده نکند یا هزینه اضافی برایتان داشته باشد. پس پیشنهاد می شود پیش از اقدام به خرید حتما با کارشناسان آگاه در این عرصه مشاوره نمایید. یوپی اس ها به سه نوع آفلاین، آنلاین و اینتراکتیو تقسیم می شوند که در ادامه به تشریح مشخصات و کاربردهای هر یک می پردازیم.
1 . یو پی اس آفلاین:
کارکرد این مدل به این صورت است که دستگاهها به صورت مستقیم به برق وصل هستند، اما این دستگاه زمانی فعال می شوند که برق شهری قطع شود و پس از آن سیستمها از طرق یوپی اس تغذیه و به کار خود ادامه می دهند.
2 . یو پی اس آنلاین:
3 . یو پی اس لاین اینتراکتیو
در این مدل اینورتر همیشه آماده به کار است و تا وقتی که ولتاژ ورودی در محدوده عادی است به شارژ باطری می پردازد. اما هنگام اینکه تغییر ولتاژ ، توان خروجی یا برقی که به دستگاهها وارد می شود از باطری های یوپی اس تامین می شود تا در مقابل تغییرات ولتاژ از دستگاهها محافظت کند. از این مدل بیشتر در سیستمهای شبکه استفاده می شود.
اجزای تشکیل دهنده یوپی اس
- یکسو کننده شارژر (رکتیفایر): به طور ساده میتوان گفت که یک رکتیفایر در دستگاه منبع برق اضطراری وظیفه دارد تا جریان متناوب را به جریان مستقیم تبدیل کند ( یعنی تبدیل AC به DC) . سه حالت کلی از رکتیفایر وجود دارد که میتوان از آنها برای به دست آوردن جریان DC استفاده کرد. نوع اول رکتیفایر IGBT ، نوع دوم رکتیفایر Diode+IGBT و در نهایت نوع تریستور میباشد.
- باتری: باتریها بخشی از منبع تغذیه بی وقفه هستند که در زمان عدم وجود جریان برق شهری ، وظیفه رساندن انرژی به دستگاههای وصل شده به خروجی را دارند. به همین خاطر میتوان گفت که یکی از مهمترین اجزا است. البته باید خاطر نشان کرد که در صورتی که برق شهری دچار نوسان یا فرکانس غیرطبیعی هم باشد تامین برق دستگاههای خروجی بر عهده باتری است. بیشتر باتریهای دستگاه برق اضطراری از نوع سیلد اسید است. این باتریها کاملا توسط لایههایی محافظ از جنس فیبر و دیگر محافظها پوشیده شده تا از هرگونه نفوذ رطوبت و دیگر عوامل مخرب در امان باشند.
- اینورتر: بیشتر مصرفکنندهها از جریان برق شهر تغذیه میکنند. هنگام قطع شبکه برق، توان الکتریکی ذخیره شده در باتری باید به جریان متناوب تبدیل شده و به مصرف برسد این کار در یو پی اس به عهده قسمتی به نام اینورتر گذاشته شدهاست.
قیمت یو پیاس به چه عواملی بستگی دارد؟
باتری که در حقیقت قلب دستگاه است نقش پررنگی در میزان قیمت یوپی اس دارد. بیشتر باتری هایی که برای دستگاه یو پی اس استفاده می شود سیلد لید اسید بوده ولی نوع مایع اسیدی نیز وجود دارد. بنابراین زمانیکه قصد خرید یو پی اس مناسب برای تجهیزات خود را دارید حتما به این موضوع دقت داشته باشید. توجه داشته باشید که هر قدر توان باتری بالاتر باشد قیمت دستگاه انتخابی افزایش می یابد.